Naziv filma: Rikard Benčić
Izdavač: Filmaktiv
Godina izdanja: 2008.
Žanr: Dokumentarni film
Trajanje: 34 minute
Tehnika: boja/stereo

Članovi Filmaktiva Nadija Mustapić i Marin Lukanović 2008. godine napravili su prvi suradnički dokumentarac, 35-minutni film o transformaciji i tranziciji – činjenica, vremena, osjećaja i očekivanja.

To je priča o jednoj zgradi u Rijeci s kraja 19. stoljeća koja je bila dio industrijskog kompleksa Šećerane, zatim Tvornice duhana, pa Tvornice “Rikard Benčić“, i koja će uskoro, nakon godina zapuštenosti, prenamjenom i restauracijskim zahvatima postati novi uzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Povijest ove zgrade jedan je od primjera riječke ekonomske traume kroz proces deindustrijalizacije koji izaziva polemike i pitanja o tome kako revitalizirati riječku post-industrijsku urbanu zonu i kako doći do konsenzusa o novom identitetu grada. Nakon dugogodišnje praznine, ova zgrada, poznatija pod nazivom “T-objekt”, očekuje novo dugoročno rješenje. Njena transformacija u Muzej predstavlja jednu od ključnih točaka novog gradskog strateškog/urbanističkog plana. Grad kome su industrija i luka bili glavna odrednica identiteta prije rata 90-ih godina, nakon desetljeća poslijeratnog ekonomskog pada, razvija novi interes za kulturnu renesansu i, u konačnici, za turizam.
Velikim je dijelom to priča o razdoblju post-socijalističke tranzicije u državi i u ovom gradu, koja se sastoji od mnogo na brzinu donijetih odluka prema zapadnjačkom modernitetu, i od dugih perioda čekanja: čekanja na posao, čekanja na novu ekonomsku podlogu, čekanja da birokracija postane efikasnija, čekanja da se politika uključi ili isključi
iz procesa…
Najvećim dijelom, ovo je priča koja razotkriva niz emotivnih istina radnica i radnika koji su proveli veliki dio svojeg života radeći u bivšoj tvornici Rikard Benčić: njihova dirljiva sjećanja o “heroičnom” vremenu progresa, drugarstva, jednakosti i dobrostanja koje je završilo u vrtlogu rata, nacionalne podobnosti, pada radničkog pokreta…

Snimljen u HDV formatu, film je premijerno prikazan na 6. Liburnia film festivalu u Ičićima, 31. kolovoza 2008. godine, pred dvjestotinjak ljudi. Film je prikazan i na otvorenju Art-kina u Rijeci u prosincu 2008. godine, na stručnim skupovima i festivalima.

Film je producirao Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i dio je Zbirke Muzeja. U radu na filmu sudjelovali su članovi Filmaktiva.

Sudionici na realizaciji filma
Autori: Nadija Mustappić
Marin Lukanović

 

Share This