Naziv filma: Moja Europa
Izdavač: Istra film
Godina izdanja: 2014.
Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 54 minute
Tehnika:

Marija B. jedna je od 36.000 Hrvatica koje rade u Italiji kao njegovateljice, domaćice i družbenice starih, bolesnih i nemoćnih Talijana i Talijanki o kojima njihove obitelji ne mogu brinuti na neki drugi način. Marija ovaj posao radi već desetak godina i njime omogućava relativno lagodan život svoje obitelji u Hrvatskoj.
Tranzicijska i poslijeratna Hrvatska u kojoj su propale i ‘opljačkan’ mnoge tvrtke, u kojoj je industrijske proizvodnja zamrla, a i one tvornice što rade najčešće ne isplaćuju plaće, obiteljima više nije u stanju omogućiti posao i egzistenciju dostojnu današnjega čovjeka. To je bio osnovni razlog što je Marija, kao mlada umirovljenica s visokom stručnom spremom, krenula u Italiju raditi ovaj teški posao.
Marija sada radi kod jedne obitelji u centru Trsta i brine se o 80-godišnjoj gospođi Paoli. Posao je to koji traži cjelodnevni angažman. Uhodanim ritmom odvijaju se svakodnevni poslovi čuvanja, njegovanja, kuhanja, pospremanja i svojevrsnog druženja s vitalnom staricom. Paralelno se odvija psihološki stresna Marijina priča o odnosima unutar njene vlastite obitelji koja često zanemaruje njenu žrtvu.

Sudionici na realizaciji filma
Redatelj: Bernardin Modrić
Scenarij: Bernardin Modrić (prema knjizi Katarine Abramović "Moja Italija")
Uloge: Andreja Blagojević
Maria Braico Štifanić
Elvia Nacinovich
Direktor fotografije: Robert Kalčić
Montaža: Tin Kowalski
Glazba: Igor Karlić

 

mojaeuropa

Share This